Köra lätt lastbil

För att köra lätt lastbil krävs endast ett vanligt B-körkort, som för vanlig personbil. När det gäller övningskörning skiljer de sig åt en del. För att få övningsköra med personbil behöver personen vara minst 16 år gammal, för att övningsköra med lätt lastbil måste personalen vara minst 17 år och 6 månader. Med det är samma körkortstillstånd som gäller för båda två.

Vad är lätt lastbil?

Lätt lastbil är en svensk fordonsklass. För att en fordon ska klassas som en lätt lastbil måste fordonet väga minst 3500 kg och den ska vara byggd främst för godstransport. Till exempel skåpbil och pickup klassas som lätt lastbil. För lätt lastbil finns inga speciella hastighetsbegränsningar som det finns på tung lastbil. Lätt lastbil får köra den hastigheten som vägen visar.

Köra med husbil

Ofta händer det att folk tror att husbilar faller under kategorin ’Lätt lastbil’ men det gör den dessvärre inte. Den ligger under kategorin ’Personbil klass II’. För att ett fordon ska klassas som ’Personbil klass II’ måste fordonet vara permanent försedd med boyta som sittplatser, sovplatser, bord och matlagningsutrustning som till exempel gasolkök.

’Personbil klass II’ kallas oftast bara för husbil, men den kan också klassas som lastbil om fordonet väger över 3500 kg. Då finns fler krav på förarens behörighet än bara B-körkort. Men så länge husbilen väger max 3500 kg räcker B-körkort.

Husbilar har blivit allt mer populärt på senare tid, speciellt under Corona då vi var tvungna att semestra hemma. Trots det stora trycket hittar man lätt husbilar till salu Stockholm. Är man beredd att köpa begagnade husbilar kan man spara en slant.

För att få B-körkort krävs såklart inte att du ska kunna köra lätt lastbil, men det kan vara en bra erfarenhet att kunna hantera ett lite tyngre fordon som lätt lastbil. När man till exempel är ute på husbilsresa eller ska flytta och behöver hyra skåpbil är denna erfarenhet ovärderlig.